Piraatit valtuustossa: Helsinki mukaan perustulokokeiluihin!

Kaupunginvaltuutettu Petrus Pennanen ehdotti tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa Piraattipuolueen ryhmäpuheenvuorossa, että Helsinki pyrkisi pääsemään mukaan perustulokokeiluun, mikäli sellaisia jatketaan valtion taholta vuonna 2019.

– Pisimpään työttömänä olleiden työllisyystilanne paranee hitaimmin, eikä kaupungin maksama työmarkkinatuki ole juuri alenemassa työllisyystilanteen parantumisesta huolimatta. Perustulo tekisi kaikkien työssäkäynnin kannattavaksi ja mahdollistaisi pitkäaikaistyöttömien aktivoitumisen myös opiskelulla ja yrittämisellä ilman huolta perusturvasta. Helsingin olisi syytä pyrkiä perustulokokeilun alueeksi, jos perustulon pilotointi Suomessa jatkossa laajenee.

Pennanen huomautti, että talousarvio on huomattavan ylijäämäinen.

– Verotulot kasvavat 3,7 %. Kunnallisveroa voisi alentaa 18:sta 17,5 %:iin, ja silti verotulot kasvaisivat noin 55 miljoonaa euroa ja tilikauden ylijäämä olisi yli 200 miljoonaa lainanoton säilyessä silti maltillisena. Alennus parantaisi sekä Helsingin että koko Suomen työllisyyttä ja talouskasvua, Pennanen sanoi.

Pennanen peräänkuulutti ryhmäpuheenvuorossa myös asuntotuotantotavoitteiden toteuttamista mahdollisimman tehokkaasti ja pikkutarkan sääntelyn vähentämistä asuntorakentamisesta. Lisäksi Pennanen toivoi kävelykeskustan laajentamista yhdessä maanalaisen kokoojakadun toteuttamisen kanssa.

Pennanen totesi myös, että sosiaali- ja terveystoimialalla on tärkeää varmistaa mielenterveyspalvelujen riittävä saatavuus.

– Tähän liitty Suomen Mielenterveysseuran organisoima toiminta Lapinlahdessa, jonka jatkuvuus on syytä varmistaa kaupunkiympäristön toimialalla.

Pennanen peräänkuulutti Helsingin ilmastotavoitteiden toteuttamista kunnianhimoisesti.

– Hiilineutraalin Helsingin suhteen ydinkaukolämpö on kustannustehokasta pääkaupunkiseudulla jo ennen pienreaktorien sarjatuotannon etuja. Uusi passiivisesti turvallinen teknologia olisi hyvä saada Helsingissä käyttöön jo 2026 alkaen, Pennaen toivoi.

Pennanen toivoi myös, että Helsinki-sovelluksen (Helsinki-app) kehittämistä nopeutettaisiin. Helsinki-sovelluksen tulisi jatkossa olla helppo tapa löytää kaikki Helsingin palvelut yhdestä paikasta karttapohjalta.

– Nyt on olennaista välttää julkishallinnon digiprojektien perinteistä helmasyntiä, siiloutumista, Pennanen sanoi.

Pennanen teki talousarvioon ponsiesityksen: ”Hyväksyessään talousarvioesityksen kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän, miten Varaamon ja siihen liittyvän Helsinki-sovelluksen sekä Kaupunginkanslian hallinnoimien järjestelmien yhteisten komponenttien riittävät kehitysresurssit varmistetaan kaikkia toimialoja palvelevalla tavalla.”

Lisätietoja:

Petrus Pennanen
Kaupunginvaltuutettu, Piraattipuolue
petrus.pennanen@piraattipuolue.fi
p. 040 502 0355

Ahto Apajalahti
Puheenjohtaja, Helsingin piraatit
ahto.apajalahti@piraattipuolue.fi
p. 045 310 2342

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*