Piraattien aloite ydinkaukolämmöstä sai hyväksyntää valtuustolta – myös Olympiarannan puiston tiloja koskeva aloite käsittelyssä

Piraattien kaupunginvaltuutettu Petrus Pennasen aloite ydinvoiman käytöstä kaukolämmön tuotantoon Helsingissä oli tänään Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyssä.

– Tein ydinkaukolämpöaloitteen, koska Helsingin ilmastostrategiassa on iso ongelma. Kaupungin päästöt ovat suuret eivätkä ne ole laskeneet viime vuosina. Enemmistö Helsingin päästöistä tulee kaukolämmöstä, josta suurin osa tuotettiin viime vuonna kivihiilellä, sanoo Pennanen.

VTT julkaisi joulukuussa tutkimuksen, jonka mukaan pienreaktori on Pääkaupunkiseudun lämmöntuotannossa taloudellisesti kannattava jo ennen sarjatuotannon kustannusetuja. Helen mainitsee lausunnossaan ydinreaktorit yhtenä mahdollisuutena.

– On hienoa kuulla, että Helen on valmis ottamaan ydinkaukolämmön vaihtoehdoksi ilmastostrategiaan, Pennanen iloitsee.

Aloitetta edistettiin yhteistyössä vihreiden Atte Harjanteen kanssa, jonka ponsiesitystä Pennanen tuki. Ponnen mukaan ”kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta siirtyä vuoteen 2035 mennessä tutkitusti vähäpäästöiseen kaukolämpöjärjestelmään, joka ei perustu laajamittaiseen biomassan polttamiseen”.

Ponsiesitys hyväksyttiin 59 äänellä.

Valtuustossa käsiteltiin myös piraattien ryhmäaloitetta Olympiarannan puistossa sijaitsevien tilojen vapauttamiseksi tapahtumakäyttöön. Aloite on saanut paljon myönteistä huomiota kaupunkilaisilta.

– Me olemme tehneet yhdessä hienon kaupunkistrategian, jonka mukaan meillä on ”viihtyisä kaupunki, jossa kiinnostava kaupunkitila luo edellytykset kohtaamiselle ja hyvinvoinnille”. Olympiarannan puiston kohdalla kaupungin paraatipaikan tiloja käytetään Staran koneiden ja tavaroiden varastona sekä taukotilana, Pennanen toteaa.

Kaupunginhallituksen näkemys aloitteesta oli, että tilojen muuttaminen kulttuurikäyttöön olisi mahdollista, mutta käytännössä liian hankalaa.

– Perustelut sille, että tilojen käyttö olisi liian hankalaa, eivät pidä paikkaansa, kun muutos tehdään minimi-investoinnein ja toimijoiden annetaan itse kunnostaa tiloja kulttuurikäyttöön, Pennanen sanoo.

Pennanen teki feministipuolueen valtuutettu Katju Aron kannattamana ponsiesityksen: ”Kaupunginvaltuusto edellyttää kaupunginhallituksen selvittävän mahdollisuuksia tilojen kulttuurikäyttöön vapauttamiseksi mahdollisimman kevyin investoinnein rakentamalla kulkuramppi puistosta ratakuiluun ja valmiudella tyhjentää tiloja myöhemmin mahdollista kokoojakatua varten tarpeen mukaan.”

Ponsi sai taakseen 42 ääntä, kun sen hyväksymiseen olisi tarvittu yksi ääni enemmän.

Lisätiedot:

Petrus Pennanen
Kaupunginvaltuutettu
petrus.pennanen@piraattipuolue.fi
p. 040 502 0355

Ahto Apajalahti
Helsingin piraattien puheenjohtaja
ahto.apajalahti@piraattipuolue.fi
p. 045 310 2342

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*