Petrus Pennanen valtuustossa: ei maakuntia ilman verotusta

Kaupunginvaltuutettu Petrus Pennanen totesi tänään piraattien ryhmäpuheenvuorossa, että hallituksen esittämä maakunta- ja sote-uudistus on nykyisellään Helsingille epäedullinen. Helsingin piraattien mielestä uudistus ei ole hyväksyttävissä. Vakavin ongelma on se, että maakunnille siirretään vastuuta palvelujen järjestämisestä ilman, että niille annetaan valtaa päättää palvelujen rahoituksesta.

– Maakuntiin jäisi vakava demokratiavaje, koska ne eivät ole saamassa verotusoikeutta. Nyt jos kaupunkilainen pyytää kaupunginvaltuutetulta esimerkiksi enemmän hoitajia terveyskeskukseen, kaupunginvaltuutettu voi tehdä siitä aloitteen. Myöhemmin vastaavassa tilanteessa maakuntavaltuutettu joutuisi vastaamaan, että ei voi tehdä mitään, koska hän ei päätä rahoituksesta, Pennanen sanoo.

Hallituksen esittämässä maakuntamallissa valta maakuntien rahoituksesta siirtyisi käytännössä valtiovarainministeriön virkamiehille ja samalla Helsingiltä lähtisi puolet verotuloista.

Maakuntien oma verotusoikeus on välttämätön, jotta valta ja vastuu palveluiden järjestämisestä pysyvät yhdessä myös maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen. Maakuntaverotuksen voi toteuttaa myös niin, etteivät suomalaisten maksamat verot kokonaisuutena nouse nykyisestä.

Pennanen totesi puheenvuorossaan, että maakunta- ja sote-uudistusta ei pitäisi hyväksyä nykyisessä muodossaan. Pennanen huomautti kuitenkin, että maakuntauudistukseen sinänsä liittyy myös myönteisiä mahdollisuuksia.

– Hallituksen nykysuunnitelmien vastustamisen lisäksi kannattaisi edelleen tehdä rakentavia ehdotuksia siitä, millainen uudistus olisi Helsingille sopiva, Pennanen toivoo.

Erikoissairaanhoito on nytkin Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kautta maakuntatasolla, ja kaupunkisuunnittelun puolella jo nyt hyväksytään maakuntakaavoja. Tällaiset asiat voisivat hyvin olla suoralla vaalilla valitun maakuntavaltuuston päätettävissä. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kuitenkin kukin yksinäänkin asukasluvultaan suurempia kuin useimmat maakunnat. Näillä kaupungeilla ei ole ongelmia järjestää perustason sote-palveluja itsenäisesti.

– Pääkaupunkiseudun osalta pitäisi harkita ratkaisua, jossa perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut pysyisivät Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kuntatasolla. Erikoissairaanhoidossa voitaisiin tehdä jatkossakin Uudenmaan tasolla yhteistyötä, Pennanen sanoi.

Pennanen myös toivoi, että Helsinki julkistaisi tekemänsä erillisratkaisuesityksen, joka pormestari Jan Vapaavuoren mukaan esitettiin Sipilän hallitukselle suljettujen ovien takana. Esityksessä Pääkaupunkiseudusta olisi muodostettu oma maakuntansa, mitä Pennanen pitää mielenkiintoisena ideana.

– Perustason terveyspalveluihin tulevaa valinnanvapautta Helsingin piraatit pitää suhteellisen hyväksyttävänä, mutta sen voi toteuttaa ilman maakuntiakin, Pennanen totesi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää Helsingin kannasta uudistukseen tänään.

Lisätietoja:

Petrus Pennanen
Kaupunginvaltuutettu
p. 040 502 0355
petrus.pennanen@piraattipuolue.fi

Ahto Apajalahti
Puheenjohtaja, Helsingin piraatit
p. 045 310 2342
ahto.apajalahti@piraattipuolue.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*